keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Yksinhuoltajan syytelista

Facebookissa on tällainen ihan hauska sivu. Tykkään ideasta, tykkään hauskan näköisistä hahmoista, tykkään siitä, että joku äiti on löytänyt hauskan tavan tehdä jotain luovaa. Sivulta kuitenkin löytyi tällainen yksittäistapaus, josta en tykkää:


Ai miksi en pidä tätä hauskana? Koska tuollaisista asioista ei OIKEASTI ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä.  Voi olla, että se on tässä pointtinakin, mutta minulle tulee tunne, että "ai jumalauta, oisko mun pitänyt tajuta potea syyllisyyttä jo tuossa vaiheessa...

Alla vastineeni, ts. meillä se menee näin...:

Yksinhuoltajaäidin syytelista:

- Pyykkikoria ei näy likaisten vaatteiden alta. Lapselle ei ole puhtaita sukkahousuja, joten laitan puolipuhtaat.
- Siis pitäisikö mun jotenkin miettiä, minkä väriset vaatteet tuolle tulee ja sopivatko ne toisiinsa? Please, katso edellinen kohta.
- No, suihkussa en voi olla liian pitkään, koska pääsen sinne vain kun tuo nukkuu, ja vessassa meillä käydään ovi auki. Odotan innolla sitä päivää, kun saan pyyhkiä peeni ilman että joku yrittää auttaa tai kiivetä syliin. 
-  Jatkuva haaveilu myöhään nukkumisesta, mutta täysin tiedostaen, että haaveeksi jää
- Unohdin viikon välistä D-vitamiinitipoista, enkä muuten ole koskaan muistanut antaa niitä joka päivä viikkoa putkeen
- Miten ruoan voi tehdä väärin, jos sen tekee itse? T. Nimim. Lapseni syö itse tekemääni ruokaa ehkä kerran viikossa
- En minä missään salilla tai lenkillä käy, mutta ehkä kerran viikossa hoitamassa muita juttuja, vaikka gradua. Onks se paha?!
- Siis pitäisikö mun jotenkin potea sitä, että ihan avoimesti myönnän, että suurimman osan ajasta väsyttää?
- Lapsi syö välillä suunnilleen pelkkää purkkiruokaa. Että painukaa "sormi- ja kotiruoan ohessa" -päivittelyinenne vaikka sinne missä aurinko ei paista.
- Tiskikone on aina täynnä likaisia tai puhtaita, ja tiskipöytä silti myöskin täynnä tiskiä. Miten tämä on edes mahdollista?
- Pitääkö karkit pitää jossain piilossa vai?
- En osaa juurikaan lastenlauluja. Laulan tuolle oopperaa ja 50-/60- lukujen hittejä. 


Syytelista jatkukoon mielikuvituksessanne. Oon varmaan virallisesti maailman huonoin mutsi, mutta alan jo ajatella, että mitä väliä: lapsi vaikuttaa suhteellisen tyytyväiseltä ja terveeltä. 
Näillä mennään.Katsotaan, tuleeko tähän näköjään alkaneeseen yksinhuoltaja -sarjaankin ainakin vielä seuraava osa :)

12 kommenttia:

 1. Ihanaa vaihtelua äiti-blogien auvoon! Niin sitä pitää, realiteetit kehiin! :-D

  VastaaPoista
 2. Kesän kuluessa itsellenikin on kehittynyt ihan muhkea syytelista. Kahden vanhemman vuorotyötä tehdessä syyttäjien listalle ei nouse vain lapsi, vaan myös toinen vanhempi - ainakin omassa mielessäni.

  - Lasta näin viimeksi hereillä yli vuorokausi sitten, kun vein hänet aamupäivällä (ennen iltavuoroa) päiväkotiin. Puoli yhdeltätoista illalla kotiin tullessa seison lapsen sängyn vieressä tuijottamassa nukkuvaa lasta, ihan siksi että tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta että hän nukkuu ja minä tulen vasta nyt.
  - Aamulla kello soi 5.45, lähden kotoa heti kuuden jälkeen. En edes käy lapsen luona, ihan siksi ettei hän vahingossa heräisi ja aloittaisi aamuaan ennen kukonlaulua. Kotiin palaan iltapäivällä neljältä.
  - Lasta näen sentään joka päivä, miehen kanssa ei mene ihan samoin. Joinain viikkoina on kulunut kolme tai neljä päivää, ennen kuin näämme toisemme niin, että molemmat ovat hereillä.
  - Mikä parisuhdeaika? Arki on läpsystä vaihto-lapsen vahtimista, niin ja sitä töissä käymistä. Kirjoja ehdin nykyään lukea, jokapäiväisillä (siltä se tuntuu) työmatkoilla. Vaihtaisin sen kyllä pois, jos voisin viettää vähän enemmän aikaa kotona.
  - Flunssa täydentää pakettia: Viikkoon en ole käynyt keittiössä muuta kuin voitelemassa pari kuivunutta ruisleipää. Yhtenä iltapäivänä testasin, miten nopeasti saa tehtyä lapselle spagettia ja jauhelihakastiketta: Aika nopeasti (ei siihen kastikkeeseen kai sen jauhelihan lisäksi paljon muuta tarvitse?). Käyn ostamassa itselleni pussillisen karkkia, josta napostelen muutaman sokeripommin aina kun alkaa tulla tunne, että pitäisi kenties tehdä jotain ruokaa.
  - Siivous, mikä?

  Käviskö tää työhakemuksesta? Tarvitsen päivätyön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo heh, en tarkoita yhtään väheksyä niiden kotiäitien huolia, joilla mies käy päivätyössä ja itse voivat olla kotona miten pitkään tahtovat - mutta ennen syytelistojen julkaisua voisivat kenties muistuttaa itseään, että on myös sinun ja minun kaltaisia äitejä, itse asiassa varmaan aika pieni vähemmistö pystyy elämään sitä kotiäitielämää, jossa suurin murhe on vääränlainen makaronilaatikko...

   Tsemppiä! Kyllä kaikki vielä asettuu uomiinsa.

   Poista
 3. Korkealla on tosiaan rima tuolla alkuperäisellä syytelistan laatijalla jos noista syyllisyyttä tuntee...
  Mutta sun teksti oli niin hyvä. Sain hyvät naurutkin totisesta aiheesta huolimatta. :D Just niillä voit mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on parempi nauraa kuin itkeä...! :'D Se on munkin valinta.

   Poista
 4. Ah, tää oli niin hyvä <3

  Jäin kovasti miettimään tota alkuperäistä syytelistaa sen valossa, miten elämän pitäisi olla jotenkin koko ajan niin kaunista ja elämyksellisen ihanaa. Some ja varsinkin blogit sopusointuisine purnukka-riveineen luovat tätä kuvaa tosi voimakkaasti, kun ne on vielä niitä "ihan tavallisten ihmisten" elämästä kertovia juttuja...

  ... koska siis jos äidit tuntevat ihan todella syyllisyyttä tuollaisista jutuista, niin huhhuh. Perheettömän kotihan on aina tiskitön, en milloinkaan vedä ylimääräistä mässyä, ja mitämitä pitäiskö tässä vielä lenkkeillä kolmesti viikossa?! Niinku oikeesti, eikä vaan sanoa tekevänsä niin? On ihan ihme illuusio, että kaikki jaksaisivat aina tehdä ruokaa edes itselleen, saati sitten kokonaiselle perheelle...

  Että niin, jäi tuosta syytelistasta kyllä just se "katsokaa ihkua elämääni" -setin maku suuhun. Toisaalta taas tuon suurempia säröjä tavoiteltavassa täydellisyydessä ei varmaan saa julkisesti kovaan ääneen tunnustaa, koska sitten olisi varmasti joku kimpussa, että herrajumala mitä vanhemuutta, etkö sä elä 24/7 perhe-elämän onnea?!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, elämäni ei olekaan suoraan jostain naistenlehdestä! Syytteet kehiin!

   Mutta joo, juuri näin. Mulle tulee tuosta alkup. listasta sellainen olo, kuin se olisi laadittu nimenomaan todistamaan, että "minä lipsun täydellisyydestä vain sen verran, että se on vähän niin kuin se romanttinen särö siinä sopusointuisen purnukkarivin yhdessä yksilössä, joka toki on valittu mukaan nimenomaan romanttisen kuluneisuutensa vuoksi..." - siis että se täydellisyydestä lipsuminenkin sopii siihen romantisoituun kuvaan äitiydestä. Niin kuin kampaus, josta tahallaan jätetään pari hiusta "huolimattomasti" ohimolle roikkumaan. Ohhoh voih, lapsellani on vahingossa housut väärää sävyä! On tämä perhe-elämä vain tällaista säheltämistä!"

   Mitenkähän nämä imagoäidit edes selviytyisivät, jos yhtäkkiä ei olisi miestä kehissä tai pitäisi alkaa tehdä kolmivuorotyötä olosuhteiden pakosta?

   Tuntuu, että äitiydestä bloggaavana melkein pitää valita linja: joko liittyä imagoklubiin jossa säröt kuvassakin ovat juuri oikeanlaisia, tai sitten pitää tehdä kuten minä, ja kieli poskessa vähän alleviivata omaa epätäydellisyyttä, jotta kokisi sen oikeutetuksi. Tuntuu että jos vain kirjoittaisin merkinnän siitä, miten en ole pessyt pyykkiä enkä jaksanut tehdä ruokaa, olisin oikeasti tosi huono ihminen ja äiti.

   Vaikka olen ihan sama äiti, kirjoitin miten kirjoitin. Ja minun kampauksestani ei muuta löydykään kuin omaan suuntaansa harittavia haivenia.

   Poista
 5. Heipähei :) Minä olen se kaksoskaaoksessa elävä äiti olento joka noita kuvatuksia töhrii :) Kyseisen listan piirsin ja kirjoitin ironialla :) Kuvan piirtämisen aikaan oli uutisissa ja somessa pyörinyt juttua salilla käyvästä äidistä ja kuinka hänestä oli tämän asian takia tehty lastensuojeluilmoitus. Väärin tehty makaroonilaatikkokin oli aikanaan uutisissa. Ylipäätänsä joka puolella tulee vastaan äideille kummallisia "vaatimuksia" joita henk.koht usein ihmettelen. Joten murheet pois , allekirjoittanut ei syyllistä itseään oikeassa elämässä mistään noista asioista , minulla on vaan todetusti huono huumorintaju;) Hyvää syksyn jatkoa kaikillle :) t tiina ja team ämmät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Hauskaa ja yllättävääkin että tämä osui silmiisi. Ja ihan hyväkin, mietin nimittäin tätä julkaistessa, että onko kaksinaamaista tehdä tällainen kirjoitus kertomatta siitä sinulle esim. facebook-sivullasi. En kuitenkaan halunnut tulla mainostamaan blogiani sinne ja kuulostamaan siltä, että julistan jotain vastakkaista mielipidettä, joten en tehnyt niin.

   Mietin myös tämän julkaisemisen jälkeen, että todellisuudessa piirtäjällä, siis sinulla, on varmaan ollut ihan hyvät aikeet :D Siis kuten tekstissäkin mainitsen: ehkä tässä on pointtinakin se, että noista nimenomaan EI tarvitse tuntea syyllisyyttä, mutta joku urpo silti meitä äitejä syyttelee. Ja nyt kun kerroit kontekstin niin näinhän se juuri oli. Olin ehkä vähän pihalla senkin takia, että kuvasi osui silmään facebook-uutisvirrassa kaverin jakamana, enkä perehtynyt mahdollisiin taustaselostuksiin tms.

   Olen pahoillani jos tekstini kuulosti aggressiiviselta - sitä se varmaan olikin, mutta haluan korostaa, että aggressio ei kohdistunut sinuun eikä edes listaasi, vaan kävin tuolloin aika vahvasti läpi omaa jatkuvaa oloani "huonosta äitiydestä" ja siitä kuinka ympäröivä maailma tuntuu olevan täynnä vaatimuksia, joiden tasolle en tule ikinä yltämään.

   Nyt kun luin listasi uudestaan, tuntuu uskomattomalta, ettei ironia ollut minulle ensi lukemalla ilmiselvää :D Toivottavasti en aiheuttanut murheita sinullekaan tällä tekstillä!

   Tsemppiä äitiyskaaokseen! On se ihan kivaa, jos jätämme kaikenlaiset vaatimustasot omaan arvoonsa :)

   Poista
  2. Ei mitään hätää :) Ystävä linkitti blogisi ja ajattelin tulla kurkkaamaan. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä , mutta ajattelin että voin valottaa vähän taustaa omalta kohdaltani ;)

   Poista
  3. Jep :) Kuten sanottua, hyvä kun osuit tänne. Ja kiitos lisävalaistuksesta :)

   Poista