torstai 5. maaliskuuta 2015

Siivoamisesta: gallup ja avautuminen

Olen aikonut kirjoittaa tästä jo monesti, mutten ole ... viitsinyt? Kehdannut? En tiedä. Olin jo haudannut aiheen, kunnes viime viikolla käytiin muuan keskustelu.

Ystävä 1: Siis edes mä en tajua tota, noilla imuroidaan JOKA PÄIVÄ!
Minä: MITÄ?!?!
Ystävä 2: No ei nyt joka päivä. Ehkä joka toinen...
Minä: Siis tajuatko että toi on jo ihan ylihygieenistä, ei se ole lapsillekaan hyvä?!
Ystävä 2: Ei siitä ole huolta, kun meillä ei kuitenkaan luututa niin usein!
Minä: ...meillä ei luututa koskaan.
Ystävä 1: No kyllä nyt LUUTUTA PITÄÄ! Siitä tulee sellainen tunne että on raikas koti!


Niin. Pitääkö luututa? Pitääkö imuroida kerran päivässä, viikossa vai kuukaudessa?

Olen epäsiisti ihminen. Olen aina ollut. En koe tarvetta siivota usein. Viihdyn epäjärjestyksen keskellä, usein jopa paremmin kuin liian siistissä kodissa. En pidä itseäni kuitenkaan järkyttävän sotkuisena. Olen nähnyt asuntoja, joissa lattiat ovat täynnä epämääräistä tavaramassaa ja tiskipöydällä on kuukauden tiskien lisäksi pullot, purkit ja pizzalaatikot. Meillä ei ole kuin muutaman päivän purkit.

Olisihan se ihan kiva että olisi pikkuisen siistimpää. Mutta en vain jaksa koko ajan siivota. En jaksa varata päivää sille, että siivotaan. Wohou miten hauskaa. Ja jos on vapaapäivä kotona, miksi pilaisin sen siivoamalla?! On niin paljon muuta, mitä haluan tehdä.

Tultuani äidiksi olen alkanut kokea tästä asiasta aivan kaameita paineita. Melkein kaikki äitiystäväni ovat näitä täytyy-imuroida-kerran-viikossa -tyyppejä. Koen koko ajan, että olen huono äiti kun en pidä kotia siistinä.

Eikä täällä edes ole niin kamalan sotkuista, koko ajan, ainakaan minusta.
Vaan sitä kotoisaa epäjärjestystä.


Selvittääkseni epäkelpoisuuteni tason tein gallupin aiheesta KUINKA USEIN TEILLÄ IMUROIDAAN JA LUUTUTAAN. Kyselyyn vastasi 20 ihmistä, joista suurin osa facebookissa, muutama suullisesti; lisäksi laskin mukaan yhden ystävän, jonka kanssa olen puhunut asiasta aiemmin. TÄSSÄ TULOKSET:

Imurointi

4 ihmistä imuroi useammin kuin kerran viikossa. Kahdella heistä on kissoja.
7 ihmistä imuroi noin kerran viikossa
6 ihmistä imuroi suunnilleen kerran 1-3 viikossa (keskimäärin kerran 2 viikossa).
ihmistä imuroi noin kerran kuussa.
1 ihminen ei imuroi koskaan, mutta vetää lattiat lastalla parin viikon välein.

Luuttuaminen

Luuttuamiskysymykseen annettiin epäselviä vastauksia tai ei vastattu lainkaan. Tästä voi vetää omat johtopäätöksensä. Suunnilleen näin se kuitenkin meni: 

3  ihmistä luuttuaa useammin kuin kerran kuussa.
4  ihmistä luuttuaa noin 1-2 kuukauden välein (2 sanoi pesevänsä joskus keittiön lattiaa useammin)
4  ihmistä luuttuaa selvästi harvemmin, 1-3 kertaa vuodessa.
1 ihminen sanoi luuttuavansa "aivan liian harvoin"
1 ihminen sanoi luuttuavansa "muuton yhteydessä tai jos sattuu vähän pidempi asumispätkä niin suunnilleen kerran vuodessa"
Loput 7 eivät vastanneet luuttuamiskysymykseen. Oletan, että osa heistä ei luuttua koskaan. Entä minä sitten? En ole mukana tilastoissa, vaan paljastan vastaukseni erikseen: meillä imuroidaan 2-3 viikon välein, saattaa lipsahtaa harvemminkin. (Muokkaus - selvennös: tavoite 2vkon välein, käytännössä 3-4.) Lattialuuttua ei edes ole, mutta olen pessyt koko keittiön lattian joitakin kertoja (tämän 2v asumiseni aikana) ja muistaakseni olohuoneenkin kerran. Niin, ja minäkin pesisin lattian muuton yhteydessä. (Muokkaus 2: Ennen Watsonia imuroin nykyistäkin harvemmin, ja kerran asuin vuoden pikkuyksiössä ilman imuria pelkän harjan kanssa.)

Johtopäätökset: En ole mitenkään poikkeuksellisen sotkuinen. On tuolla tilastossa muitakin samanlaisia.

Vapahdus!


Sinä, joka et vielä ole tilastossa: kuinka usein teillä siivotaan? Onko siivoaminen tai siivoamatta jättäminen ärsyttävää? Pitäisikö muiden tajuta siivota useammin (tai harvemmin)?

13 kommenttia:

 1. En itse ole kovinkaan siisti ihminen. Tykkään kyllä, että on puhdasta, mutta olen laiska tekemään asian suhteen mitään. Koirasta lähtee karvaa paljon, joten sen vuoksi on pakko imuroida noin kerran viikossa (tai ainakin isoimmat karvapallot nostaa käsin roskiin). Lattiaa luututaan harvemmin, silloin kun se tuntuu hyvältä.

  Mutta olen miettinyt, että ei meillä kuitenkaan likaista ole koskaan. Siinä on vissi ero. Sotkuista kyllä melkein aina ja tavarat miten sattuu, mutta ei lattiaan pinttynyttä likaa tms. Olen töissä törmännyt sellaisiin koteihin, jotka ovat uskomattomat likaisia, joten annan itselleni armoa. Ei ole kukaan vielä jättänyt tulematta kylään sen vuoksi, että olisi likaista :) Eli kaikki hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Armo on sana, josta pidän erittäin paljon :D

   Poista
 2. Mä kyllä olen jo osa tilastoa, mutta jatkan silti :)

  Mun mielestä kidon pitää olla sellainen, että siellä on hyvä olla. Ihmisille tulee niin erilaisesta siisteydestä kotoinen olo. On koteja (kuten mummoni), jossa et näe IKINÄ yhden yhtäkään pölyä missään, koskaan. Ja sitten on niitä paikkoja, missä ei oikeasti ole kiva olla kylässä. Oltiin kerran niin likaisessa kodissa, etten halunnut laittaa lasta maahaan ja siellä haisi pahalle. Ei tullut oloa, että halua mennä toiste.

  Itse haluan, että koti on sellaisessa kunnossa, että yllätysvieraatkin saavat tulla milloin vain, ilman että tulee itselle kiusaantunut olo. Pyykit roikkumassa, lelut lattialla, tiskejä altaassa eivät saa minua häiriintymään, ne on elämää. Jostain syystä en osaa koskaan lähteä kotoa, ennenkuin peti on pedattu.

  Hyvään äitiyteen tämä ei liity musta mitenkään. Se on vaan aikuisten tuoma tapakulttuuri ja kussakin perheessä tavallaan. Ei lapsi siitä suuntaan tai toiseen kärsi tai saa jotain ekstraa (ellei siis ole paskaa lattiat täynnä).

  Jostain syystä tämä nyt pistää kirjoituttamaan. Lopetan kuitenkin tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei saa haista ;)

   Yllätysvierasasia on jotenkin monitahoinen. Miksi sulle tulisi kiusaantunut olo, jos tyypit tulevat YLLÄTYKSENÄ ja on vähän sotkuista? Mun mielestä jos joku tulee yllärinä, se ottaa sen riskin, että tuolla ei ole sitten siivottu. Kiusaantukoon siinä keskenään jos haluaa :D Mitä minä siitä kiusaantumaan jos yllärinä marssitaan sisään. Ja sitten: minähän teen juuri sitä, että itse viihdyn epäjärjestyksessäkin, mutta vieraiden edessä kiusaannun. Mistä se kertoo? Minun tapauksessani siitä, että oletan, että muut dissailevat kotiani ja minua, jos siellä ei ole siistiä. Tällöin yllätysvierailujen kyseessä ollen vastuu on tulijalla. Mutta onko sinunkin siivouksissasi kuitenkin osittain kyse siitä, minkä kuvan haluaa antaa muille, eikä vain omasta olosta?

   Ja kyllä sen täytyy JOTENKIN liittyä hyvään äitiyteen, jos sinäkin olet nähnyt asuntoja, jossa et halunnut laittaa lastasi lattialle. Varmaan pitäisit sellaisen asunnon asukasta huonompana äitinä edes jollain osa-alueella?

   Sori, mä vähän provosoin.
   Sänkyähän mä en kans petaa :D Paitsi jos tulee vieraita...

   Poista
  2. Et onnistunut provoamaan tarpeeksi. Tulin vain näköjään vähän väärinymmärretyksi. Itse en siis viihdy kodissani silloin, kun se ei ole "vieraskelpoinen" ja kiusaantuisin siksi, etten itsekään pidä siitä. Mutta kun nyt lähdin oikein miettimään, niin on käynyt viimeksi joskus villeinä opiskeluvuosina, köhöm.

   Kirjoitin tuonne sulkuihinkin, että ei vaikuta äitiyteen JOS LATTIALLA EI OLE PASKAA. Siellä missä en neitiä laittanut lattialla, oli oikeasti kakkaa. Paljon eläimen kakkaa. Se ei ollut lapsiperheen koti ja toivon, että jos joskus on, pitävät he/ hän huolen ettei kakkaa ole lattialla. :)

   Poista
  3. Ai se paska olikin ihan kirjaimellista :D No HYI oikeesti! :D Täytyy sanoa, että kaikessa epäsiisteydessäni en ollenkaan haluaisi lemmikkiä. No, ehkä siksikin, että sit ois pakko siivota... ;) Mutta siis en tykkäisi siitä jos kotona olisi kamalasti karvaa ja uitetun koiran haju :D (Tää ei mua kylässä taas häiritse, esim. vanhemmillani on koiria. Se häiritsee, jos on kissankarvaa allergisoivissa määrin...)

   Poista
 3. Meillä ei ole imuria, mutta lattia harjataan 1-2 kertaa viikossa. Lattia pestään yleensä muuton yhteydessä, mutta joskus saatan innostua muutenkin. Pidän siitä, että tavaroilla on omat paikkansa. Minusta on myös kiva järjestellä, joskus siivotakin, mutta silloin kun se minusta sopivalle tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihan kivaa aikaa, kun asuin 16 neliön yksiössä pelkällä harjalla (ei siis imurilla) varustettuna <3

   Poista
 4. Voi meillä ei todellqkaan pärjäisi ilman että joka päivä vetäis ainakin keittiön inurilla... se seisookin aina esillä. Meillä on tumma laminaatti ja mä kävelen aina paljain jaloin joten moppaan about kerran viikossa. Tosin mulla on enjon moppi joka on kaukana perintwisestä uita ja väännä 10l vesiämpärissä tyylillä vaan moppaus sujuu parissa minuutissa ja sekin moppi on aina valmiina ;) pöly ei oo se miks inuroin vaan muruset lattiqlla ja roskat. Kihveli ja harja ajaisi saman asian.. muuten en tod oo mikään siisteysintoilija,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutinen: kyllä pärjäisi. Sinun ei tarvitse haluta sitä, mutta kyllä pärjäisi. :D

   Poista
  2. Uutinen 2: mulle kuka tahansa joka imuroi päivittäin ja/tai omistaa erityismopin on siivousintoilija. X)

   Poista
 5. Aah, unohdinkin silloin vastata luuttuamiseen, koska moinen ei kuulu rutiineihin ja lipsahti mielestä. Mähän olen siis perinteisesti pessyt lattioita vaan muuttojen yhteydessä, enkä tällä hetkellä edes omista mitään moppia... Nykyisen kämpän keittiön lattian olen pari kertaa pesaissut, kylppärin lattia tulee suihkulla huuhdeltua parin viikon välein, mutta muutoin ei moista tule harrastettua. Nyt olen kyllä asunut tässä samassa kämpässä sen verran kauan, että lattianpesu voisi olla paikallaan, ehkä vaikka tossa kesällä...

  Mä yritän aika ajoin opetella siihen, että imuroisi about kerran viikossa, niin pysyisi nurkat ja matot siistin näköisinä; toi keittiön musta matto lienee kaikkein kauhein roskanpaljastaja. Omassa kodissa sellainen nukkavieru epäsiisteys pistää silmään ikävästi, ja makkarin mustalla lipastolla pölyt näkyy tosi armottomasti. Mutta kun en vaan saa aikaiseksi, ei se mua niin kauheasti sitten viime kädessä kuitenkaan haittaa. Olen ihmistyyppiä, joka osaa siivota vasta sitten kun sotkua jo on, eikä sotkua ehkäisten :/

  VastaaPoista