sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Maame Esi -lainaus: Ikävästä

Maame Esi teki listan ikävän aineksista. Tässä minun listani.Ystävät. "Lapset."*

Banku. Redred. Fufu. Waakye. Riisipallot. Kenkey, jopa kenkey.

Maamen redred. Sen Busuan ravintolan redred. Kokrobiten kallis banku ja kamalan tulinen kastike. Julien banku joka oli jotenkin ihmeellisen hyvää. Se vuohenlihasoppa jota tarjotaan fufun kanssa ja kaikki obrunit inhoavat paitsi minä. Kirkonjälkeiswaakye. Watsonin mummon tekemä kenkey. Se että voi sanoa "söin kenkeyä" [kenkiä].

Paahdettu maissi kadun varrelta. Paahdettu plantain kadun varrelta. Friteerattu jamssi kadun varrelta ja se ihana kastike.  Popcorn siitä hupsusta koneesta kadunvarrelta. Sokeripopcorn! (Tietysti kadunvarrelta.) Keitetty muna auton ikkunasta. 

Afrikkalainen makea limppari. Plantain chips. Vesipussit. Se miten myyjät huutavat myydessään tuotteitaan. Tunne, kun on kuumassa trotrossa ja saa kylmän juoman myyjältä ikkunasta suoraan käteen.


Istua ulkona "auttamassa" ruoanlaitossa. Ne jakkarat. Pyykinpesu ulkona käsin, ilman kiirettä.

Kadunvarsikojut. Torit. Kulkea torilla. Tehdä ostoksia torilla. Kankaat.

Ällömakea smirnoff jossain spotissa tai rantabaarissa, kun ympärillä on ihan ihan pimeää ja vain spotin valot loistavat. Busuan ranta kun on ihan pimeää ja vain kalastusveneiden valot loistavat meren yllä. Busuan ranta kun aurinko paistaa ja on kuuma. Hiekka. Seisominen siinä, mihin aallot nousevat ja mistä ne sitten laskevat pois, niin että varpaat uppoavat märkään hiekkaan. Uiminen valtameressä.

Valtameri.

Busua. Aburi. Aburin puutarha. Julien talo. Madina. Vanha asuinalueeni. Atomic Junction. 37. Circle. Kaneshie. Takoradi. Agona. Matkustaa bussilla Takoradiin, sieltä trotrolla Agonaan ja sieltä jaetulla taksilla Busuaan.

Matkustaa trotrolla ylös kukkulalle illalla kun on jo pimeää ja katsella Madinan valoja. Se kiemurteleva vuoristotie. Maleksia Aburissa päivällä kun on kamalan kuuma ja tehdä kätevästi kaikki ostokset niillä kahdella kadulla. Aburin postitoimisto. Aburin metodistikoulu. Madame Jennifer. Christine ja se nuori ope, joka opetti minulle twitä. 

Trotrot. Jaetut taksit. Yksityiset taksit ja taistelu hinnasta.

Mennä trotrolla kirkkoon La Paziin. Voida sanoa ihmisille että mä menen mun omaan kirkkoon, se on La Pazissa, ja kaikki ymmärtävät yskän koska on sunnuntai ja kirkkopäivä ja totta kai sä menet omaan kirkkoon vaikka sinne olisi 1,5 tunnin matka. Accran ortodoksinen katedraali. Isä Kwame. Diakoni Basil. Se hassu libanonilainen, joka auttoi viisumin pidennyksessä. 

Se kun menee käymään länsimaisessa supermarketissa ja kun tulee sieltä pois ja kaikki on taas oikein. Reitti trotrolla Labadiin rannalle, vaikkei se kauhean kiva ranta olekaan. Matilda. Kävely Labadin asemalta ICYEn toimistolle moikkaamaan niitä.

Voida tehdä retki luonnonpuistoon, sademetsään. Olla lähdössä reissuun trotrolla ja vailla aavistustakaan siitä, mitä kaikkea matkalla tapahtuu ja milloin perille päästään. Odotella tien varressa kun auto on hajonnut. Se kun uusi auto tulee, aina se tulee.

Meteli. Musiikki. Tanssi. Se kun voi tanssia missä vain. Laulaa ääneen trotrossa. Kuumuus. Hiki. Ilta- ja aamusuihkut ämpärillä. Päivällä värien kirkkaus, illalla täydellinen pimeys. Punainen hiekka joka tarttuu jalkoihin. Hinkata jalkoja viileässä vedessä. Läpsyt, slippers. Se miten tosissaan sataa, kun sataa. Aurinko.

Ainakin niitä minä ikävöin.


*eiväthän ne enää mitään lapsia ole, mutta siis ne kuitenkin. "Minun" "vanhat" "lapseni".


3 kommenttia:

 1. "Keitetty muna auton ikkunasta."

  "Se kun uusi auto tulee, aina se tulee."

  Minä niin rakastan tätä paikkaa! Mutta se ei tarkoita, ettenkö ikävöisi Suomen kesää. Molemmissa silti hyvä olla.

  Kirjoitin minäkin omani, ikävästä Ghanaan. Ennen tämän lukemista. Jälkikäteen tosin lisäsin pari.

  http://lottaghanassa.blogspot.com/2014/05/osa-2-ikavan-ainekset-ghana.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis ihana, ihana teksti! :)

   Poista
  2. Jep, kyllä minäkin rakastan Suomen kesää. Ainakin niitä kesiä, kun on myös näitä hellepäiviä eikä pelkkää 13 astetta. (Huomenna luvattu 9 astetta ;) )

   Poista