keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Pillerinpyörittelyä

Keksin tänään laittaa ensimmäistä kertaa vuosiin radion päälle. Vanhan mankkani antennissa taitaa tosin olla jotain vikana, kun kuuluu kunnolla vain yksi kanava. Mutta samapa tuo. Kuuntelin sitä yhtä tässä iltani iloksi, ja kuulin seuraavanlaisen uutisen:

E-pillerien epäillään aiheuttavan hengenvaarallisia veritulppia. Uutisen mukaan tiettyjen pillerien - Yasmin, Yaz ja joku kolmas - käyttö liittyy kymmeniin veritulppakuolemiin useissa maissa (eniten Kanadassa, mutta myös Suomessa). Uutisessa ei kerrottu, kuinka paljon ei-hengenvaarallisia (tai vaarallisia, mutta ei kuolemaan johtaneita) veritulppatapauksia pillerien käyttöön liittyy. Mahtaako sitä kukaan tietääkään.

Uutisessa haastateltiin asiantuntijana lääkäri Leo Niskasta. Mies selitti, että toki kaikkien lääkkeiden käyttöön liittyy riskejä sivuvaikutuksista (jep, esim YTHS:n sivuilla kerrotaan veritulpan mahdollisuudesta harvinaisena sivuoireena). Niskasen mukaan kuitenkin "hyödyt ovat haittoja suuremmat": jos e-pillereitä ei tämän vuoksi käytettäisi ollenkaan, se johtaisi suureen määrään ei-toivottuja raskauksia, mihin liittyisi paljon suuremmat haitat ja riskit. Lisäksi Niskanen sanoi, että raskaana naisella on joka tapauksessa kohonnut veritulppariski, ja tämä oli sitten olevinaan peruste e-pillerien "turvallisuudelle".

Tuntuu käsittämättömältä, että pillereihin liittyviä veritulppakuolemia voidaan selitellä raskauteen liittyvillä riskeillä. Onhan ilmiselvää, että raskaus on keholle riskitila moneltakin kantilta. Mikäpä riski silloin ei olisi koholla. Se ei voi tarkoittaa, että jatkuvasti harjoitetussa raskauden ehkäisyssä on ihan ookoo olla jopa hengenvaarallisia riskejä. Raskaus on keholle poikkeustila, raskauden ehkäiseminen ei mitenkään voi sitä olla.

Mutta tietysti asiantuntija selittelee asiaa tuolla tavoin, koska ei ole mitään muutakaan keinoa. Hormonaalinen ehkäisy on naiselle jotakin todella rankkaa, joka pistää koko kehon (ja itse asiassa myös mielen) pois tasapainosta. Naisen kehon luonnollisen kierron estämisessä ei ole mitään luonnollista. Tällaiseen touhuun liittyy valtava määrä riskejä, joista suurin osa ei ole hengenvaarallisia, mutta väitän, että nämä yleisemmät ja "vähemmän vaaralliset" sivuvaikutukset ovat itse asiassa paljon, paljon suurempi ja pahempi haitta kuin veritulppariski.

Minä aloin käyttää juurikin Yasmin-pillereitä 18-vuotiaana. Lopetin puolen vuoden jälkeen, koska pääni meni niin sekaisin. Viisi vuotta myöhemmin olin kuitenkin ehtinyt unohtaa kauheuden, ja yritin uudestaan, eri merkillä. En pystynyt jatkamaan enää kolmen kuukauden jälkeen, sillä olin niin hajalla. Itkut, raivarit, masennuskohtaukset ja tunteiden turtuminen vaihtelivat järkyttävin heilahduksin. Aluksi tajusin, mikä oli todellista ja mikä johtui hormoneista, mutta hyvin nopeasti menetin käsityksen tuosta rajasta. Itkin silloiselle poikaystävälle, etten tiedä pitäisikö lopettaa pillerit vai yrittää vielä. Hän käski minua lopettamaan: "MINÄ en halua että käytät niitä enää!"

Myöhemmin yritin vielä ehkäisyrengasta. Sekään ei toiminut. Aloin tajuta, että ulkopuolisten hormonien tunkeminen kehooni oli pahinta, mitä voin itselleni tehdä. Ne haittavaikutukset, jotka itse havaitsin, tekivät minusta ihmisen, joka en ollut. Mutta mitä kaikkea tapahtuikaan minulta näkymättömissä? Olin onnekas, kun kehoni ja mieleni reagoivat niin voimakkaasti: ne kertoivat minulle, että se, mitä tein, ei ollut hyväksi minulle.

En siis ole katkera siitä, etten pysty käyttämään hormonaalista ehkäisyä. On muita keinoja. Olen kiitollinen siitä, että oireeni suojelevat minua valmisteelta, jonka käyttö ei ole luonnollista eikä turvallista. Minua kauhistuttaa ajatus siitä, miten moni käyttää e-pillereitä saamatta minkäänlaista viestiä siitä, miten huono asia kehon sotkeminen moisilla myrkyillä on. Olen aivan varma siitä, että veritulppa ei ole ainoa huomaamatta tapahtuva haitta, vaan että pillereihin liittyy paljon sellaista, mistä ei edes tiedetä vielä.

Katkera olenkin siitä, miten tätä ihmelääkettä yhteiskunnassamme tuputetaan. Ties kuinka moni lääkäri on yrittänyt saada minut vielä kokeilemaan pillereitä. (EI ENÄÄ IKINÄ.) Ties kuinka moni lääkäri määrää pillereitä akneen, kuukautiskipuihin, epäsäännöllisiin menkkoihin ja ties mihin täysin ehkäisyyn liittymättömään vaivaan "lääkkeeksi" yhä nuoremmille tytöille. Miten teini-ikäinen tyttö voi erottaa, minkälainen masennus ja ahdistuneisuus johtuu pillereistä, kun hän on muutenkin hormonaalisesti epätasaisessa vaiheessa? Ehkäisykeinona pillereitä myydään varmana, turvallisena, tehokkaana upeana mahtavana pelastavana ja kerta kaikkiaan ainoana vaihtoehtona. Se on aivopesua, suoranaista huijaamista.

Aivopesun taustalla on tietysti lääketeollisuus. Mikäpä ei tuottaisi niin mukavasti kuin lääke, jota naisten on pakko käyttää koko ajan pysyäkseen "vapaina". 

En kiistä sitä, etteikö ehkäisypilleri olisi tuonut naisille ennennäkemättömän vapauden päättää omasta elämästään. Käytän kuitenkin nyt ehdottoman kielteselle kannalleni samaa perustetta kuin Leo Niskanen omalleen, mutta käänteisenä: mielestäni pillerienkäytön haitat ovat hyötyjä suuremmat. Yhdenlainen vapauden hintana on toisenlainen, paljon suurempi vapaus: naisen vapaus olla kokonainen, terve ihminen. Kokonainen nainen.

Leo Niskaselle voisin muuten sanoa, että henkilökohtaisesti ottaisin (...tai siis, otin) mieluummin riskin tulla raskaaksi, kuin riskin kuolla veritulppaan. Sitä paitsi siinä, missä raskauteenkin sisältyy veritulppariski, myös e-pillerien säännölliseen käyttöön sisältyy samalla kuitenkin myös se riski tulla raskaaksi. Sorry, Leo.


"Oma näkemykseni on, että e-pillereiden käyttö on yksi haitallisimmista asioista, joita nuori nainen voi itselleen tehdä. Olen kuullut ja lukenut sen verran monta tarinaa valtavista mielialojen muutoksista positiiviseen suuntaan heti pillereiden lopettamisen jälkeen, että en voi kuin lämpimästi suositella kyseistä vaihtoehtoa. On hyvä muistaa, että kehomme ulkopuoliset hormonit sekoittavat kehon omaa hormonitoimintaa, joka vaikuttaa seksuaalisuuteen liittyvien tekijöiden lisäksi äärimmäisen vahvasti psyykkeeseemme. Synteettiset (Yasmin etc.) valmisteet sekoittavat usein insuliinimetaboliaa (-> turvotus, kärttyisyys, seksuaalisten halujen häviäminen jne.). Sivuvaikutuksina mahdollisia ovat myös mm. haimatulehdukset, ahdistus, aivoveritulppa, päänsärky, masennus, painonnousu..." 
- Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja uutiskirjeessään 3.3.2011


Hyvä  teksti aiheesta löytyy myös täältä.

7 kommenttia:

  1. Musta tää on uskomatonta, koska Yasmin on juurikin se merkki jota KAIKKI alle 18-vuotiaat saavat ILMAISEKSI terveyskeskuksesta!! Ja jota itsekin käytin vuosikausia. Onneksi olen jo monta vuotta sitten sanonut ei kiitos hormoninapeille, mutta kun vain mietin kuinka moni niitä jatkuvasti nappaa nassuun joka ikinen aamu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kertoi se myöhemmin eri merkin pillerit määrännyt yksityislääkäri, että Yasmin on yleisesti aika huonosti siedetty merkki. Jaa, no sittenhän sitä kannattaa työntää niille muutenkin hormonien kourissa kärvisteleville teinitytöille? Missä logiikka? Missä ETIIKKA?

      Lisäksi musta on uskomatonta, että teineille annetaan ilmaiseksi PILLERIT, kun seksiseikkailuissa kuitenkaan ainoa riski ei ole raskaaksi tulo, vaan erittäin vakava asia ovat sukupuolitaudit. Pillerit pitäisi ehdottomasti jättää aikuisille, vakisuhteissa oleville naisille, jotka ehkä paremmin tuntevat itsensä ja osaavat erottaa hormonien aiheuttamat haitat, ja teineille pitäisi jakaa tasan vain niitä kortsuja, jotka suojelisivat poikaakin taudeilta.

      Poista
  2. Ainon oli tässä hiljattain kirjoittanut e-pillereistä sekä nimenomaan tästä veritulppariskistä liveen, ja kommenteissa käytiin kohtuullisen vilkasta keskustelua aiheesta. Lopputulos oli se, että oltiin kaikki valmiita vetämään foliohatut päähän ja syyttämään lääkäreitä salaliitosta Bayerin kanssa, koska just noi Yasminet ja muut on niitä, joita kaikille tuputetaan kaikkeen mahdolliseen vaivaan. Porukalla oli kokemuksia siitäkin, että jos haluaa vaihtaa noista Bayerin merkeistä johonkin muuhun, niin siihen saa olla helvetin hyvät syyt, että lekurit jaksaa kuunnella... Joskus potilaat jopa kunnallisessa lääkärissä ovat antaneet periksi vänkäämisen kanssa ja vaan uusineet Yasmin-reseptin, vaikka olisivat halunneet jotain muuta... Siis wau.

    Mullehan on gynet ja työterveyslääkärit yrittäneet tuputtaa pillereitä menkkakipuihin ja kieltäytyessäni on tullut kulmien kohottelua. Tiedän, että ahdan sisääni kuukausittain aika epäterveellisen määrän särkylääkkeitä, mutta en yksinkertaisesti jaksa lähteä tohon hormonirumbaan (saati päivittäiseen muistamiseen lolz) - erityisesti kun en saisi niistä mitään muuta hyötyä kuin kivunlievitystä. Ei tunnu vaivan arvoiselta. Enkä ihan tajua, miksi ne gynetkin ihan välttämättä haluaa saada lesbonkin vetämään pilsuja, kun samalla vaivalla voivat määrätä sitä Buranaa...

    Mutta kuten livekeskustelussa, totean tässäkin, että ehkäisy on edelleen yksi niitä asioita, joissa se paljon toitotettu tasa-arvo ei vaan oikein näy. Ensinnäkin homma toimii monien nuorten naisten näkökulmasta niin, että lääkärit sanelee sun pillerit ja kaikki on hankalaa, ja sitten just esim. tätä veritulppariskiä vähätellään. Naisen keho on ilmeisesti rakennettu niin, että veritulppa tulee joka tapauksessa...? Hip vitun hei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkäreillä ilmeisesti ON vain puolittain salaisia liittoja lääkemerkkien kanssa - tiedän ettei pitäisi muodostaa käsityksiä fiktion perusteella, mutta romanttinen puolihömppä Love and other drugs oli tältä osin aika kylmäävää katsottavaa. Mihin muuhun kuin näihin hyvä veli -diileihin perustuisi se, että lääkäri määrää Zithromaxia, mutta apteekista saakin samaa vaikuttavaa ainetta sisältävän antibiootin halvemmalla? Ko. leffassa myös mielenkiintoinen sivujuoni oli se, miten lääkeyhtiöt kauppasivat lääkäreille sivuvaikutuksiltaan arveluttavia mielialalääkkeitä. Siinä toinen lääketeollisuuden haara jossa ehkä kaivattaisiin vähän lisätutkimusta lääkkeiden todellisista vaikutuksista.

      Ja sehän siinä tosiaan on käsittämätöntä kun niitä tuputetaan ihan eri tarkoitukseen kuin mihin lääke on edes luotu. Minulle myös on yritetty menkkakipuihin tyrkyttää - VAIKKA olen tehnyt selväksi, ettei pääni kestä niitä. Lääkäri hokee, että "voithan kokeilla". 1) Mielestäni minua kehotetaan aika kevein perustein kokeiluprosessiin, jossa pitäisi jaksaa sietää oireita se yli 3kk että näkisi, menevätkö ne ohi (millä sen siinä vaiheessa enää erottaa), ja kun eivät mene, tasapainotella vähintään toiset 3+ kk tilassa, jossa keho yrittää palautua normaaliolotilaan. 2) Uskoisivatko ne nyt vaan, että OLEN JO KOKEILLUT, enkä enää halua menkkakipujen tilalle mielisairautta vastaavaa tilaa?

      Jepsanssaa - jännä juttu se on, miten ehkäisy on sysätty naisen harteille. En vain voi uskoa, että olisi niin vaikea kehittää tabu miehille, todnäk vielä joku sellainen, joka niiden tarvitsisi vetää vain siinä just ennen aktia ja voilá - homma hoidettu. (Koko naisen kierron sotkeminen tuntuu aika isolta prosessilta minusta.) Eri asia onkin sitten se, suostuisivatko miehet mitään tabuja napsimaan.

      Ehkä jonain päivänä tajutaan, että mitäs tuli tehtyä. Samalla tavoin kuin on tajuttu, ettei heroiini nyt ehkä olekaan yskänlääkkeenä ihan haitaton tai morfiini särkyyn nappailtavana...

      Poista
  3. Mitä ehkäisytapaa suosittelisit? Itse olen vedellyt Yasmineja nyt 3 vuotta ilman minkäänlaisia haittavaikutuksia, mutta riskit pelottaa... Olen harkinnut lopettamista jo jonkin aikaa ja pidin muutaman kuukauden tauonkin mutta sopivaa vaihtoehtoa ei löytynyt joten palasin takaisin pillereihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh... Minulta ei ehkä kannata kysyä, olenhan raskaana vain puoliksi tarkoituksella (toisaalta myös vain puoliksi vahingossa, olisin ollut huolellisempi jos sillä olisi ollut väliä). Sehän se ongelma onkin, ettei hormonaaliselle ehkäisylle ole tarjolla kauheasti vaihtoehtoja. Itse uskon yhä siihen, että kondomit + varmat päivät ovat ihan toimiva yhdistelmä (siis niin, että voi olla tietyt päivät ilman kondomia) - siis vakisuhteessa ja suht säännöllisillä menkoilla. Vakisuhteessa voi pelata päivillä aika paljon, käyttää myös keskeytettyä yhdyntää, eikä kumikaan tunnu niin pahalta jos tietää, että kohta koittaa taas hetki, jolloin voi olla ilman sitä. (Itse pärjäsin vuosia näin.)

      Tässä tietysti täytyy olla sitä tarkempi, mitä pahempi juttu se raskaaksi tuleminen olisi. Jos ei missään tapauksessa halua vauvoja, täytyy laskea tarkemmin ja oikeasti käyttää sitä kumia / keskeyttää aika monena päivänä kuussa... Toisaalta myös kuukautisten säännölliseksi saamiseen ON luonnollisia keinoja (ruokavalio, jooga ym) ja kun ne ovat säännölliset, laskeminenkin on paljon helpompaa ja luotettavampaa. Tuossa tekstin lopussa olevassa linkissä myös tuo toinen kirjoittaja kertoo omista suunnitelmistaan luonnollisen ehkäisyn suhteen.

      Hormonaalisessa ehkäisyssä ehkä Yasminia pienempi paha olisivat jotkut minipillerit tai ehkäisyrengas (joka kai vastaa minipillereitä), mutta en tiedä onko niiden riskeillä ja hormonimäärillä suurta eroa, jos kerran sivuoireita ei muutenkaan tule.

      Poista
    2. Niin, ja jos ei ole vakituista suhdetta, on minusta ihan ehdotonta käyttää kumia joka kerta, koska se suojaa taudeilta.

      Poista