torstai 13. marraskuuta 2014

Eikoskaan: Käsityöt

Viimein se jatkuu, projekti Eikoskaan!

Olen tässä huomannut, että asioita, joita en koskaan tee, ei yleensä myöskään huvita koskaan tehdä, joten tämä projekti oli siinä mielessä epäonnistunut idea. Koska elämässä kuitenkin tulee tilanteita, joissa joutuu tekemään sitäkin, mikä ei koskaan huvita, pääsen nyt raportoimaan ainakin yhdestä aiotusta aiheesta: käsitöistä.

Miksi ei koskaan käsitöitä minulle? Olen varmaan maailman ainoa bloggaaja, joka ei harrasta niitä. Aikoinaan olin maailman ainoa larppaaja, joka ei ommellut vaatteita. En tiedä, olenko ainoa, joka ei lähes 30 vuoden kypsässä iässä edelleenkään osaa laittaa ompelukoneeseen lankaa. Älkää käsittäkö väärin, olen minä sen opetellut. Monta kertaa. Ja unohtanut yhtä monta.

Tiedättekö yleisen jorinan siitä, kuinka kaikki ovat hyviä jossain ja vähän vähemmän hyviä jossakin muussa. No, minä olen aika paljon vähemmän hyvä käsitöissä, toisinsanoen kaikissa käden taitoja vaativissa asioissa. Ala-asteella käsityö oli ainoa aine koulussa, josta sain alle kasin. Ja vaikka sittemmin sain alle kasin myös muissa aineissa, käsitöissä en tullut yhtään paremmaksi. Enkä ole tullut tähän päivään mennessä.


Kyse ei ole pelkästä asennevammasta. Innostun käsitöistä aina välillä, kun joudun tekemään niitä jossain. Yleensä aloitan jonkin neulomis- tai virkkausprojektin. Yleensä en koskaan saa sitä loppuun asti. Siinä vaiheessa, kun mokia alkaa tulla ja huomaan, että taas pitäisi purkaa niin ja niin paljon, tai että en pysty purkamaan, koska johonkin on tullut solmu... voi huokaus.

Olen lahjakas monessa asiassa, kuten esim. kielissä ja musiikissa. Matikkakkaan ei ollut minulle vaikeaa ennen lukion pitkää. Olen siis tottunut oppimaan asioita aika helpolla. Käsityöt on ainoa asia, jossa uusien asioiden oppiminen vie minulta todella kauan; jossa mokailen aina vain; jossa etenen hitaasti ja tarvitsen apua; jossa en tajua mitään oppikirjojen kaavakuvista (ja vihaan kun minulle sanotaan: "Katso siitä kirjan kuvasta niin ymmärrät kyllä, se on tosi selkeä!"). Pystyn kyllä oppimaan käsitöitä, jos raadan sen eteen. Mutta en nauti sellaisesta raatamisesta, kun tiedän, että maailma on täynnä asioita, joita opin helposti, nopeasti ja miellyttävästi.

Olen minä ompelemisestakin toisinaan innostunut, ajatuksena ainakin. Tämän eikoskaan-tekstin piti alunperin kertoa ompelusta. Pääsin niin pitkälle, että kävin yhdellä marttojen ompelutunnilla ystäväni kanssa. Siihen se jäi. Ihmetyttää joka kerta, miten vaikeaa voi olla esim. ommella suoraan. Tai kuinka voi mokata "helpoksi harjoitustyöksi" aiotun pussukan, jollaisia alakoulun oppilaat sutaisevat kasaan tuosta vain.


Yksinkertaista? HV, en tajua tästä mitään.
Kuva täältä: http://www.knittingroom.fi/Butik/assets/Knittingroom/SE/stav.jpg

Juuri alakoulun oppilaiden vuoksi joudun kuitenkin aina uudestaan tekemisiin käsitöiden kanssa. Olen ammatiltani opettaja, vaikkakin pätevöitymiseni on vielä hieman kesken. Olen aloittanut opintoni vuonna 2006, ja lykännyt gradun aloittamisen lisäksi opintoihin sisältyviä harjoitteluja viime tippaan. Niinpä olen nyt kolmannen vuoden opintoihin suositellussa harjoittelussa (voitte itse laskea kuinka kauan siitä kolmannesta opintovuodesta on kulunut).

Ei sillä, ajoitus on loistava. Koko opintojeni ajan olen valittanut harjoittelusta, joka on kaukana todellisesta työelämästä, josta taas minulla on jo paljon kokemusta. Nyt, kun teen harjoittelua yliopiston normaalikoululla, olen siitä aivan liekeissä. Työkokemukseni pohjalta pystyn hahmottamaan, mikä harjoittelussa on olennaista (juuri siksi, että se ei ole samanlaista kuin normaali työelämä), ja missä minulla opettajana on parantamisen varaa.

Yksi parantamisenvara on saada varmuutta sellaisten aineiden opettamiseen, joissa itse en loista. Lienee sanomattakin selvää, että opetettavien aineiden suosikkeja listatessa tekstiilityö on kirkkaasti viimeinen. Jep, siellä kemian ja fysiikan alapuolella (sillä niitäkin opetetaan nykyään alakoulussa).


Ei siis varmaan ihme, että hermoilin "hieman" kässän harjoittelusta. Olen kyllä opettanut käsityötunteja, niin käsittämätöntä kuin se onkin; tuolloin nojasin koulunkäyntiavustajan taitoihin ja opettelin itse auttavasti virkkaamaan pystyäkseni neuvomaan (niitä kaikkein heikoimpia) oppilaita. Siitä selvittiin, se kuopattiin - ja virkkaustaito unohdettiin taas kerran.

Niinpä harjoittelun alussa pidetyssä käsityön infossa:
Opettaja: - Niin, osaako kaikki virkata?
Minä ja  kaksi nuorta miestä, jotka eivät ole eläessään opiskelleet tekstiilityötä, tunnustamme ettemme oikein osaa. Opettaja toteaa, että harjoitellaan sitten, ja niin minä opettelen virkkaamaan taas kerran.

Ensimmäiset käsityötunnit piti harjoitteluparini. Tänään koitti kuitenkin hetki, jota ei voinut enää lykätä: käsityön opettaminen harjoitteluohjaajan valvovan silmän alla. Tehtävänäni oli opettaa kaventaminen ja leventäminen (tai kuten oppilaat sanoivat, laventaminen ja supistaminen. Onks tää nyt sitä integrointia?!)


Ja minä onnistuin. Pidin täysin uskottavan käsityötunnin. Okei, oppilaat kyllä tietävät, etten ole ekspertti. Mutta se ei haittaa. Pystyn opettamaan asian, jonka olen itse ensin selvittänyt, vieläpä pedagogisesti järkevällä tavalla. Pystyn neuvomaan perusasioissa, ja ammattitaitoa vaativat kohdat hoitaa harjoittelupari. Ilman häntäkin pystyn pitämään tunteja tarvittaessa: pystyn opettamaan perusasiat varmasti jopa ompelussa, kunhan käyn ne itse ensin läpi (vaikka jonkun kokeneemman käsityöopen kanssa).

Jos joutuisin vastaamaan vaikka kutosluokan koko vuoden opetuksesta, en taida varsinaisesti täyttää OPSin asettamia vaatimuksia, ellei minulle satu sitä superlahjakasta avustajaa. Tämä on se heikko kohtani, joka minun nyt vain on hyväksyttävä. Onneksi työpaikoilta yleensä löytyy niitä opettajia, jotka mielellään kahmivat käsityön opetusta ja antavat tilalle oman luokkansa "tylsempiä" tunteja - joista jokin saattaa olla juuri minun erikoisosaamistani.

7 kommenttia:

 1. Randomia ajatella opettajia, jotka ovat oikeasti yksilöitä, hyviä toisissa ja huonompia toisissa asioissa : lapsuudessa kun opettajat ovat aina niitä kaikkitietäviä, kaiken osaajia. Mieti nyt mitä teet ammatiksesi: Tiedät kaikesta jotain! Ihan mahtavaa!

  Minulta löytyy kaverikirjoista niin monia tuntemattomia nimiä hienolla aikuisen käsialalla: He olivat niitä harjottelijoita, jotka istuivat tasaisin väliajoin luokkamme takapenkissä ja hilpaisivat välillä luokan eteen vetämään matikan tai yltin tunnin. Pyydetäänkö teitä kirjoittamaan kaverikirjoihin? :)

  VastaaPoista
 2. Joo, on sitä taas harjoittelussa tullut mietittyä, että luokanopettaja on hauska työ sen takia, että saa tehdä/osata vähän kaikkea. Ja nyt alan tajuta, ettei kaikessa tarvitse olla superhyvä. Siksi on valmista opetusmateriaalia. Onneksi nykyään on myös nousussa tavoite purkaa opettajan kaikkitietävyysmyyttiä ja lasten sokeaa auktoriteettiuskoa: on jopa tavoiteltavaa, että tunneilla tulee esiin, ettei ope tiedä kaikkea, ja sitten asioita voidaan yhdessä selvittää.

  Ei ole pyydetty kirjoittamaan, mutta mä en suoraan sanoen tiedä, onko lapsilla enää niitä kirjoja. Siihenkin on varmaan joku älypuhelinsovellus...

  VastaaPoista
 3. Hahahah.. oot kohdannut vertaisesi - MUT! en osaa virkata laittaa ompelukoneeseen lankaa puhumattakaan sen käyttämisestä muutebän. Kutominen oli ihan kivaa mut siinäkin opet joutu aina päätellä tai tehdä peukalot mun lapasiin yms. Muistan kun ala-asteella virkattiin sellqsia toukkia ja mä sain vaan yhtä pitkää lankaa tehtyä. Ope joutu aina näyttää sen paksuntamisen tms ja kun ite yritin siihen tuli vaan iso solmu/klöntti :D kutomista ois kyö kiva joskus verestää uudelleen. Muuten oon vaan kade niille jotka osaa käsitöitä. Ja ps. Kuka hullu noista kuvista ymmärtäis, en mä ainakaan! Ps. Eks K oo aina ollu ihab jees kösitöissä kummiski?:D eli me ollaan tässäkin asiassa ne suvun ylpeydet ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo heh se ihana tunne: ope näyttää, mä alotan tekemään ite ja 5 minuuttia ni on joku päin pebaa. Miks tos on reikä? Miks tuli jumitus? Mitä hemmettiä? Enkä ite todellakaan näe mikä mättää. Sit jonotan taas puol tuntia open luo vaan jotta voisin taas koklaa 5 min ite ja mokata koko homman. No, ehkä mä voin yrittää olla se ope, joka osaa selittää idiooteillekin. Niitä superlahjakkaita en ehkä osaa hirveästi opastaakaan...

   K on hyvä kaikessa, Kultapilli ensin ;) Onneks sä ja mä yhessä täs peräpään rintamassa!!!

   Poista
 4. todistukseni

  Hei rakkaat ystävät

  Nimeni on Karina Vilva. Haluan käyttää tämän viestin kiitokseni nainen en ole koskaan nähnyt, mutta hän on tehnyt elämäni paratiisi.

  Varmasti siellä Internetissä ilkeä ihmisiä, jotka ovat nöyriä ihmisiä etsivät huijata mutta suuri Queen Madu näytti, että vielä on joitakin ihmisiä, jotka voi luottaa.

  Itse olen asunut 21 vuotta avioliiton koskaan kokenut iloa äitiyden, minulla oli ongelmia minun appivanhemmat, mutta mieheni oli hyvin ymmärtäväinen. Eräänä päivänä olin menossa läpi internetin olen nähnyt joitakin numeroita ihmisiä annetaan todistus siitä tietty nainen, miten hän on auttanut heitä pelastanut heidän avioliittonsa, saivat ex takaisin, suolatut sairaudet, pyysin mieheni niin näytti hänelle, mitä olen nähnyt, mutta hän lannistunut minua kertomalla minulle, että nämä ihmiset ovat kaikki väärennettyjä ja minun pitäisi jättää todistuksia. Mutta päätin yhteyttä tähän hyvän naisen, postilaatikko: queenmadu211@gmail.com
  Minun suurin yllätys tämä nainen pystyi auttamaan minua ja nyt olen ylpeä äiti kaksi isoa poikaa ja tyttö, jotka ovat hyvässä kunnossa. mieheni on erittäin ylpeä minusta ja jätämme enemmän onnellisina yhdessä.

  Kiitos Queen Madu mainio apulainen, aion jatkossakin puhua hyvää työtä elämässäni. Mieheni sai myös edistänyt hänen toimistossaan ja hän tuli ylpeä minusta. Minun on tunnustettava, Minulla on ihana perhe ja haluat hänen Olen ikuisesti kiitollinen.

  Hyvät vanhemmat, ystävät, veljet ja sisaret kirjoittaa suuri QUEEN MADU hänen postilaatikkoon, koska hän on luultavasti ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Hän kertoi minulle, että voisin myös ottaa yhteyttä häneen ratkaisuja tahansa muita ongelmia, kuten

  1. HIV / AID tai siihen liittyvien sairauksien
  2. Palauta menetetyt rakastaja, vaikka menetti pitkään
  3. Poista paha loitsuja kotien, yritysten ja asiakkaiden vetovoima jne
  4. Hanki edistäminen olet haluttu pitkään töissä tai uraasi.
  5. Lue kaikki ongelmat ennen kuin edes mainita ne hänelle
  6. Irrota musta piste, joka pitää ottaa rahat pois
  7. Tutustu miksi et eteenpäin elämässä ja ratkaisu
  8. Poistaa perhe taistelee
  9. Varmista, erinomainen koulumenestyksen myös lapsille kehitysvammaisten
  10. Pysäytä hajoavat teidän avioliitto tai suhde
  11. Olen tuhota ja lähettää Nikolos (vesi henki, uneton Nite, painaa jopa paha valtuuksia) haluttaessa paluu
  12. Kuivaus Lapsettomuus naisilla ja huolestuttavaa kuukautiset
  13. Irrota avioliitto rakastaja valinta
  14. Palauta varastettu omaisuutta ja olinpaikasta ihmisiä, jotka satuttaa sinua.
  15. Tuo yliluonnollinen onnea
  16. Raskaus oikeinkirjoituksen tulla raskaaksi vauva
  17.Get huijaus rahasi takaisin
  18. Mahdollisesti haluavat Kiinnostaako populaarimusiikin
  19. Mahdollisesti suosittu Kiinnostaako jalkapallo

  Ota QUEEN MADU tänään tiedän sinun e onnellinen loppuelämän. Sähköposti: queenmadu211@gmail.com

  VastaaPoista
 5. IHANA:

  Wooow, minä olen Gloria Meyers, haluan jakaa elämäni tarinan maailman kanssa siitä, miten sain mieheni, ennen kaikkea sain onnellani takaisin, tarkoitin yhden dr. Ogundeleen ilmoitusta internetissä siitä, miten hän auttaa naista saan poikaystäväni takaisin, joten minun täytyy ottaa yhteyttä häneen auttamaan minua palauttamaan avioliittoni, aviomies jätti minut viiden vuoden avioliitolle, koska hänen perheensä ja ystävänsä eivät pidä minusta ja he pyytävät häntä saamaan toisen naisen, mutta kun minä ota tohtori Ogundele apua, hän kertoi rentoudakseen, että hän auttaa minua, tohtori Ogundele toi mieheni, joka jätti minut 5 vuodeksi vain 24 tuntia. Tämä on voimakas loitsu, jota en ole koskaan nähnyt elämässäni sellaista, hän toi takaisin mieheni minulle vain 24 tunnissa ja kertoi minulle, että minulla on oma lapsi, tänään minulla on 1-vuotias vauva, tämä mies on hieno, jos joku tarvitsee apua ja haluaa ottaa sinuun yhteyttä, sinä voi tavoittaa hänet seuraavalla osoitteella: Sähköposti: ogundeletempleofsolution@gmail.com, Viber-numero: +27638836445. Whats-app Numero: +2349065101630.

  VastaaPoista