torstai 24. lokakuuta 2013

Beauty of the continuous change

Keväällä 2012 elämäni oli jo yli vuoden kestäneessä muutosten pyörteessä. Näissä tällaisissa on aina mahdotonta sanoa mistä se alkoi, niin tässäkin tapauksessa, mutta silminnähtävin alku pyörteelle oli ollut ero exästä vuotta aiemmin. Sen jälkeen elämä lähti viemään minua ja minä - yritin roikkua mukana minkä taisin. Päätä huimasi, ja olin huiman onnellinen.

Hurrikaanin silmä oli vuodenvaihde 2011-2012, jonka vietin Ghanassa. Tarkemmin sanoen: palasin sinne silloin pitkän tauon jälkeen. Ihmettelin etukäteen, mitä matka toisi tullessaan, sillä tunsin hyppääväni tuntemattomaan. Aavistelinkin, että matka olisi siirtymä, siirtymä vanhasta johonkin uuteen, mutta en osannut yhtään arvata, millaiseen (tai yritin, mutta arvasin ihan pieleen).

Matkan alussa kuvittelin tulleeni Ghanaan sanomaan hyvästi; kuvittelin kai sen sinetöivän vanhan vaiheen taakse jäämisen. Enpä enemmän väärässä olisi voinut olla. Matkan lopussa tajusin, että kun nyt olin saanut käytyä läpi ja päätettyä vanhan Ghanan tarinani, alkaisi uusi. Ei ilman Ghanaa, vaan aiempaa voimakkaammin kytköksissä siihen. Nyt Ghana ei enää ollut vain vapaaehtoistyövuoteni maa siltä vuodelta silloin joskus. Nyt se tulisi olemaan jotain paljon enemmän ja laajemmin.

Tulin Suomeen ja aloitin saman tien uuden työn, ensimmäistä kertaa kokonaan oman luokan opettajana. (Kutsun siihenkin sain matkani aikana, tekstarilla.) Yhtäkkiä koko elämäni oli muuttunut, ja tunsin muutoksen jatkuvan, vievän minua mukanaan, enkä tiennyt minne. Se oli pelottavaa ja ihanaa. Tunsin myös, että minä olin muuttunut, ja jatkoin muuttumista - ihan yhtä lailla tuntemattomaan suuntaan. (Tuosta työstä myös täällä.)

Ostin uudet lentoliput suunnilleen saman tien, toukokuulle. Olin Suomessa neljä kuukautta ja risat. Tuona aikana ehdin liittyä kirkkoon (prosessi oli kyllä ollut käynnissä jo pitkään), tavata Watsonin isän ( -> ihastua, aloittaa seurustelun), ja sopia, että jatkaisin työssäni myös seuraavana vuonna. Esimerkiksi.


Siihen työhön, joka vielä silloin oli sijaisuus, kuului oman nelosluokkani lisäksi aika monta tuntia seiskaluokan kuvista. Tykkään kuviksesta, mutten ole mikään taiteilija, ja tuntisuunnitelmien teko oli välillä haastavaa. Ghana-höyryissäni keksin kerran, että yksi työ voisivat olla länsiafrikkalaiset symbolit. Oppilaat voisivat suunnitella värillisen taustan ja valita sen päälle mustana tulevat symbolit. Työtä varten etsin tietoa adinkra-symboleista, joita etukäteen tunsin vain muutaman.

Samaan aikaan itselläni oli mielessä uuden blogin aloitus. Olin blogannut jo kolme vuotta, mutta kuten lienee tullut selväksi, tuossa ajassa oli muuttunut niin paljon, että halusin aloittaa jotain uutta. Adinkra-symboleita tutkiessani keksin, että voisin nimetä blogini sellaisen mukaan. Näin saisin nimen, joka kuvastaisi blogiani (sellaisen keksiminen on hankalaa!) ja samalla symboli linkittäisi blogin Ghanaan, joka oli aika olennainen osa ... noh, kaikkea.

Kävin siis symboleja läpi kriteereillä: 1) sopiva merkitys ja 2) kivan näköinen, jos mahdollista. Varsin nopeasti tajusin etsiväni merkitystä, joka sopisi elämäni/blogini keskeiseen ydinajatukseen: jatkuvaa on vain muutos. Elämän muuttuminen, minun muuttumiseni, ja sen aiheuttama jatkuva etsintä.

Löytyi muistaakseni kaksi sopivaa. En enää muista, mikä se toinen oli. Se, jonka valitsin, oli


Sesa Wo Suban

"Change or transform your character "

symbol of life transformation

This symbol combines two separate adinkra symbols, the "Morning Star" which can mean a new start to the day, placed inside the wheel, representing rotation or independent movement.


Aloitin tuolloin Onsugarissa, jossa varsinainen symbolikin oli näkyvillä käyttäjäkuvanani. Ehkä pitäisi ottaa se tännekin, kun nyt täällä on sekä etusivulla että minun kuvanani vesiputous (vaikka tuossa käyttäjäkuvassa on tuo pikku-ukko, hii, huomaatteko! Se olen minä!) (ja putous on muuten Boti Fallsin toinen puolisko Koforiduassa).

Pidän siitä, miltä Sesa Wo Suban näyttää ja mitä se merkitsee. Pidän siitä, että sen nimi on twin kielinen ja tajuttavissa (monien merkkien viralliset nimet ovat yhdistettävissä niiden varsinaiseen merkitykseen vasta pitkällisten selitysten kautta, esim. siamilaiset krokotiilit). Pidän tuosta aamutähdestä, koska hassua kyllä, 11 vuotta sitten näytellessäni Peter Pan -musikaalissa yhtä kadonneista pojista, minulla oli esityksessä oma miekka, jonka nimesin Aamutähdeksi (tuolloin quenyan kielellä Tindomiel, joo, olin Sormusten Herra -fani). [Hassua muuten, että juuri nyt olen viimeiset pari viikkoa kuunnellut juuri Peter Pan -cd:tä Watsonin kanssa, nyt kun tuli puheeksi...]

Joten olen ollut erittäin tyytyväinen Sesa Wo Subaniin. 

Maame Esi pyysi kirjoittamaan blogini nimen taustaa. Ole hyvä. :)

3 kommenttia:

 1. Suuri kiitos tästä, nautiskelin tekstin jo eilen illalla patjallani pimeässä makoillen. :)

  Mainiota tarina, koukuttava ja kiinnostava teksti.

  Jatkuvaa on vain muutos, sitten olet varmaan kuullut Herakleitoksesta. :)

  Panta rhei kai ouden menei.
  Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikoillaan.

  Potamois tois autois embainomen te kai ouk embainomen, eimen te kai ouk eimen.
  Samaan virtaan astumme emmekä astu, me emmekä me. (Suomennos Pentti Saarikoski)

  – Herakleitos 535–475 eaa.

  Muita huomioita. En tiennyt, että blogin nimi on akindra-symboli, (ei tosin Ruskeakaan kun kysyin häneltä aikoinaan "suoraa" käännöstä).

  Minullakin on oma suosikkini symbolien joukossa: )srane Ne Nsoromma, symbol of faithfulness, "If the star likes marriage, then it is surely the moon it will be married to." Siitä ehkä lisää joskus ;)

  Boti Falls, usko tai älä, tunnistin putoukset jo aiemmin. Minäkin siellä kävin hauskojen sattumien summana (bussilastillinen seurakuntanuoria otti minut bussinsa lattialle puupenkille istumaan ja sitten kierrettiin nähtävyyksiä).

  Kiitos kaunis vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. APUA! Kirjoitin pitkän vastauksen ja se hävisi jonnekin.

   Alusta siis. Jepu, Herakleitos on tuttu ja ihmeen ihanaa on se, että tämän saman totuuden löytää aina uudestaan joltain uudelta ajattelijalta. Se on ihanaa, niin kuin aina kun on oivaltanut jotain ja sitten lukee sen jonkun Hienon ja Viisaan kirjoittamana. Tulee ravisteleva olo että nyt on todellakin osunut johonkin Toteen.

   Hauskaa se, ettei nimeä heti yhdistä symboliin. Antaa lisää ulottuvuuksia. Mikä muuten oli tuo Ruskean kirjaimellinen käännös?

   Olen lukihäiriöinen tuon adinkra -sanan kanssa. Olin kirjoittanut tekstiin akindra, korjasin ne, mutta nyt olen epävarma, menikö sittenkään oikein. :D Käytän sanaa ilmeisesti ihan sekaisin. Miten se voi olla niin vaikea, varsinkin sen jälkeen kun on mestarillisesti ottanut haltuun AluGUNtuguin? :D

   Hehee, bussitarinastasi tulee mieleen toinen juttu, jota olen jo ALOITTANUT kirjoittamaan tänne liittyen kotikaupunkiisi Capeen! Coming soon ;)

   Poista
  2. Change your mind/mentality.
   :)

   Poista