lauantai 22. helmikuuta 2014

Ylpeys ja ennakkoluulo?

Vastoin ennakko-odotuksiani "nolo" räppitekstini on kerännyt yli 50 lukukertaa. Sen sijaan ooppera-aiheinen kirjoitus on avattu vain reilu 10 kertaa. Ymmärrän, että eri ihmisiä kiinnostavat eri asiat, mutta samalla minua ärsyttää. Jos olisit lukenut oopperatekstini, olisit nähnyt myös tämän kappaleen:

"Yleisin oopperaan liittyvä stereotypia tuntuu olevan, että ooppera on kamalaa patsastelua ja tylsää, epäuskottavaa melodraamaa. Voi se varmaan joskus olla sitäkin, mutta kyllä aika metsään menee, jos koko elämänsä luulee tuon olevan kattava ja paikkaansa pitävä kuvaus. En muista koskaan nauraneeni millekään tv-sarjalle niin paljon kuin nauroin nähdessäni Figaron häät ensi kertaa."

Muutama päivä sitten meillä kävi kylässä Bestis lapsineen. Poika Leijonamieli, 4,5 vuotta, halusi laittaa cd-soittimen päälle. Sanoin, että laita vaan, mutta siellä on sisällä oopperalevy, josta sinä et varmaan tykkää. Poika halusi silti kokeilla ja niin Don Giovanni laitettiin soimaan taustalle. Jonkin aikaa kuunneltuamme Leijonamieli huomautti minulle:

"Minä kyllä pidän tästä musiikista."

7 kommenttia:

 1. Luin molemmat postauksesi huolella, ja molemmista klikkasin auki muutaman linkinkin. Taisin kommentoida ensimmäiseen, en niinkään sen sisällön, vaan sen lentävä kirjoitustyylin ja "tunnelman" vuoksi. Molemmat musiikkialueet ovat itselleni täysin tuntemattomia ja epäkiinnostavia, enkä juttujasi luekaan sinun mielenkiintojen kohteiden, vaan sinun takia. Minusta on kiehtovaa kuulla pieniä asioita taustastasi, niin sanotusti melkein oppia tuntemaan sinua hieman syvemmällä tasolla.

  Minkähän takia lukukerroissa on noin suuri ero? Otsikko ei nimittäin mielestäni paljasta, mistä tekstissä puhutaan :)

  Itselläni on sellainen kirjoitushaluttomuus. En ole hetkeen löytänyt sitä ulottuvuutta itsessäni, joka haluaa jakaa ajatuksia julkisesti. Toisaalta, tällä hetkellä uusi arki vie mennessään, eikä ylimääräisiä vapaahetkiä tee mieli kuluttaa tietokoneella istuen - varsinkin kun kilpailijoina on törkeen hyvä kirja ja kiva neuletyö.

  Off-topic höpinää, jolla ei ole oikein mitään pointtia? :D Kenties!

  VastaaPoista
 2. Mutta kiva off-topic-kommentti! :D

  Ei mulle tosiaan sillä niin oo väliä kommentoidaanko jotain tekstiä vai ei. Jos ihmisillä ei ole kommentoitavaa niin ei pidä väkisin vääntää! Tietty se voi vaikuttaa että kommentoijat palaavat katsomaan vastauksia kommentteihinsa ja näin lukukertojen määrä nousee? Mutta silti tuo ero tuntui aika isolta minusta.

  Se kävi ärsyttämään juuri siksi, että mielestäni oopperateksti kertoi elämästäni ja minusta, eikä pyrkinyt olemaan mikään perehdytys. Ajattelin, että miksi kaikki haluavat lukea sen osan elämästäni, joka on urpoläppää, mutta eivät sitä, joka liittyy korkeakulttuuriin. Luenhan minäkin toisten elämistä liittyen asioihin, joista en itse mitään tiedä ja jotka eivät asioina minua innosta (esim. käsityöt ;) ).

  Tietysti ne 10 ja rapiat lukukertaakin ovat ihan hyvin, varsinkin kun blogillani on 12 vakituista lukijaa. ;) Tietty kävi mielessä tuota kirjoittaessa, että olenko nyt se opettaja joka saarnaa koko luokalle, josta osa ei saarnaa ansaitse - ja tässä tapauksessa lopuillakaan ei tietenkään mitään pakkoa ole kiinnostamatonta tekstiä lukea! :'D

  VastaaPoista
 3. Minä luin molemmat ja molemmat saivat hymyn huulilleni :) Enemmän minua kiehtoi tuo ooppera! Balettia rakastan ja oopperaan menosta aina vaan haaveilen. Kenties joku kerta toteutan tuonkin haaveeni.

  My point was to say: minusta on kiva lukea kaikenlaisia "tarinoita" mitä kirjoitat. Tyylisi kirjoittaa on niin vallan ihastuttava :) Keep on going, please!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla! Siis että on muitakin korkeakulttuurin ystäviä :) (vaikka inhoankin sanaa korkeakulttuuri) - kävin reilu vuosi sitten katsomassa Joutsenlammen uuden ohjauksen ja vitsit, että oli hyvä! Ja Prokofjevin Romeo ja Julia on jäänyt mieleen mielettömän vaikuttavana.

   Muuten tykkään yleensä enemmän oopperasta. Don G on muuten hyvä aloitusooppera, tai jos tykkää tunteellisesta musiikista enemmän, niin sitten se Tosca.

   Poista
 4. Hei siellä, minä täällä. Yhteiskommentti kaikkiin viimeteksteihin: hatunnosto oopperalle, kunpa itsellä riittäisi samanmoinen tietämys asiassa. Ooppera kokematta, baletista saanut nauttia useamman kerran.
  Mun mielestä on aina mahtava, kun musiikkikirjo ulottuu laidasta laitaan, oopperasta räppiin. Toiset sanoo, että tykkää kaikesta ja sit kuunnellaan vaan Suomipoppia.
  Hyvä sä!

  VastaaPoista