keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Aggressiiviset ateistit

Aina jossain kohtaa se tapahtuu. Joudun keskusteluun, nykyään yleensä facebookissa, jossa yksi tai useampi osallistuja tuo voimakkaasti ilmi sen oletuksen, että älykkäässä keskustelussa uskontoja pidetään pahana asiana ja Jumalaan uskovia tyhminä. Hyvin usein tämä raivoateistinen mielipide saa tukea muilta kommentoijilta, kun taas minä päädyn yksin kyselemään, onko todella reilua mollata toisen maailmankatsomusta vain, koska ei itse ajattele samalla tavalla.

Aivan aluksi haluaisin kiittää kaikkia niitä ei-uskovia ystäviäni, jotka hyväksyvät minut sellaisena kuin olen, kunnioittavat tapaani nähdä todellisuus eivätkä vähättele minua uskoni tai uskontoni takia. Näihin raivoateisteihin törmätessäni tajuan, miten onnekas olen, kun omat ateisti- ja agnostikkoystäväni ovat aidosti suvaitsevaisia. 

Suvaitsevaisuus ei kysy uskontoa. Minkä tahansa uskonnon edustaja siinä missä uskonnotonkin voi kunnioittaa muiden ajattelutapoja. Minkä tahansa uskonnon/uskonnottomuuden edustaja on ahdasmieinen ja suvaitsematon silloin, kun leimaa toisten maailmankatsomukset omaansa huonommiksi.


Absurdeinta on se, että:
- stereotypian mukaan uskovainen yrittää käännyttää vapaa-ajattelijaa --> uskis on ahdasmielinen ja vapaa-ajattelija se, johon kohdistetaan suvaitsemattomuutta
- näissä tilanteissa minulle uskovana ei ole mitään väliä, mihin toinen uskoo tai ei usko, ja ateisti ilmaisee erittäin voimakkaasti, että hänen tapansa ajatella on se oikea, ja minä toisin ajattelevana joudun helvettiin - ei kun siis olen tyhmä.

Yhteistä tilanteille on se, että niissä - täysin poikkeuksetta - Jumalaan uskominen verrataan satuolentoihin uskomiseen ja/tai Raamatusta puhutaan satukirjana. 

Hyvin yleistä on sen ilmaiseminen, että uskova ei saisi loukkaantua tästä avoimen ilkeästä ja halventavasta puheesta, ei kun siis asiapohjaisesta argumentoinnista. 


Raivoateisteilta myös tulee mitä mielenkiintoisempia kommentteja:


"Kaikki epämääräinen johonkin uskominen ja asioiden pyhänä pitäminen on pahaa/tyhmää/väärin, koska jotkut käyttävät edellämainittuja perusteina syrjintään, sortamiseen, väkivaltaan tms."

- Samasta syystä myös esim.  rakkaus on väärin eikä kenenkään pitäisi sitä harjoittaa.


"Sinä siis vaadit, että sinun uskomistasi tulisi kunnioittaa, vaikka itsekään et kunnioita muiden tapaa uskoa, esim. et kunnioittaisi sitä jos joku uskoisi hammaskeijuun."

-Jos joku ystäväni alkaisi uskoa hammaskeijuun, yrittäisin hyväksyä sen ilman, että käyttäytyisin häntä kohtaan halveksivasti. Jostain syystä näin ei ole vielä koskaan käynyt, kun taas aika moni ystävä on alkanut uskoa Jumalaan. Lisäksi minulla on ystäviä, jotka uskovat esim. enkeleihin, kuolleiden sukulaisten läsnäoloon tai luonnon henkiin, ja kunnioitan heidän uskoaan silloinkin, jos en itse oikein sitä ymmärrä. Se, mihin muut uskovat tai eivät usko, ei ole minulta pois. 


"Uskovia ihmisiä ei tarvitse pilkata, mutta heidän näkemyksiään on oikeus pilkata."

- Tämän olen kuullut ennenkin - peruskoulussa! "En mä tota pilkkaa, vaan sen vaatteita." Just niinhän se menee. Ja siis ylipäätään - pilkka on kova juttu. Elämässähän ylipäätään on välillä oikeus pilkata? - siis niitä tyhmiä ja väärässä olevia, ei kun siis heidän näkemyksiään, ajatuksiaan, vaatteitaan, seksuaalista suuntautumistaan - mitä näitä nyt on. Eihän kaikkia nyt tarvitse kohdella kunnioittavasti, haha!  

...Niin siis taisin tippua kärryiltä. Lisäksi vähän kummallisesti tosiaan se, mikä on väärin jos se tapahtuu kiihkouskovaisen toimesta, on oikein, jos se tapahtuu kiihkoateistin toimesta.


"Jos on uskonnon uhri, on oikeus tuomita kaikki uskonnot ja puhua niistä halventavasti."

- Jep, samalla logiikalla kuin jos jonkun ihmisen on pahoinpidellyt tietyn etnisen tai kulttuurisen ryhmän edustaja, hänellä on oikeus avoimesti tuomita koko kyseinen ihmisryhmä ja puhua heistä halventavasti? Tai jos jonkun on raiskannut mies, hänellä on oikeus tuomita kaikki miehet pahoiksi ja suhtautua heihin vihamielisesti. Tai hei, koska minua kiusattiin monta vuotta koulussa, voisin sen ansiosta tuomita kaikki yläkouluikäiset pahoiksi ja käyttäytyä heitä kohtaan sen mukaisesti! Oh, yeah.


Muokkaus. Vielä yksi:
"Miksei uskontoihin saisi kohdistaa satiiria samoin kuin muihinkin ilmiöihin? Jos niin tekee niin te menette polttamaan paikkoja jotka eivät edes mitenkään liity asiaan."

- Järjetön yleistys ja samalla vastuun välttö. Uskontoihin saa ja pitää kohdistaa satiiria. Satiiria ei ole sanoa "uskonto on höpöhöpöä". Satiiria on nostaa esiin vaikka joku uskonnon sisältämä absurdi juttu ja kuvata sitä, miten ihmiset uskovat siihen kirjaimellisesti, hassussa valossa. Minua ei haittaa se, jos ihmiset nauravat sille, että uskon jonkun kuolleen miehen henkiinheräämiseen. Minua haittaa se, jos tämän uskomiseni takia minua pilkataan ja minuun suhtautudutaan alentavasti. Uskontoihin kohdistuvan krtitiikin on oltava samalla tavalla asiallista kuin muihinkin asioihin kohdistuvan kritiikin. Ei yleistävää alentamista.

On aivan absurdia olettaa, että kaikki uskonnon edustajat hyväksyisivät muutaman kiihkoilijan tekemiä väkivallantekoja tai olisivat itse taipuvaisia tällaisiin. Uskonnon käyttäminen tekosyynä väkivallanteoille tms. on todellinen ongelma, josta voi ja pitää puhua - mutta keskustelu ei voi lähteä siitä että "uskonto on scheissea". Eihän vaikka mahdollisista maahanmuuton ongelmistakaan tee mieli keskustella rakentavasti henkilön kanssa, joka aloittaa kommenttinsa linjalla "maahanmuutto on scheissea".Olen todella väsynyt siihen, että julkisessa keskustelussa vallitsee tämä yleinen normi - että on okei puhua uskovista todella rumasti ja leimata aina vain kaikki uskonnot edustajineen tiettyjen hihhulilahkojen perusteella. Vielä väsyneempi olen siihen, että kun tähän asiaan sitten julkisessa keskustelussa puuttuu, minuun suhtaudutaan sen mukaan kuin olisin rikkonut jotain normia. No ni, taas joku uskis loukkaantuu. Voi voi. Uskikset on tosikkoja. 

Just for the info: minä en loukkaannu uskontoni sisältöön kohdistuvasta rankastakaan huumorista, tai uskontoon/uskomiseen kohdistuvasta läpänheitosta ylipäätään. Siitä vaan, piirtäkää Jeesus-pilakuvia ja järkyttykää kun nauran mukana. Minua loukkaa se, että aikuisten välinen kiusaaminen on sallittua ja yleisesti hyväksyttyä, kun kyseessä on uskovien ihmisten, heidän ajatustensa ja älynlahjojensa vähättely ateistien toimesta. Se, että silloin ei todellakaan tyydytä siihen asiapohjaiseen argumentointiin, vaan mollataan ylimielisesti toisten maailmankatsomusta.

Just for the info vol. 2: Jos koulumaailmassa joukko ihmisiä laukoisi sarkastisia kommentteja jonkun älynlahjoista ja "satuihin" uskomisesta, se määriteltäisiin nimenomaan kiusaamiseksi. Kouluikäisiltä tätä ei sallita. Pitäisikö ruveta koulussa sanomaan että lapset, ei hätää, sitten kun kasvatte aikuisiksi, saatte kiusata niin paljon kuin ikinä haluatte?Jos joku puolustaisi oikeuttaan vaikka elää homoliitossa tai monikulttuurisessa suhteessa, nämä samat älykkäät ateistit eivät ikinä kehtaisi sanoa, että tosikko pahoitti mielensä, ole hiljaa siinä. Radikaali ajatus: mitä jos toisen ihmisen kunnioittaminen ylettyisi myös niihin, jotka uskovat Jumalaan?


Aivan viimeiseksi haluaisin kiittää vielä kerran kaikkia niitä ihania ateistiystäviä, joita minulla on. Niitä, jotka ovat vilpittömän kiinnostuneita minun tavastani ajatella, vaikkeivät ajattele samoin. Niitä, joita ei kiinnosta, mutta ei myöskään haittaa, tietenkään, koska olemme ystäviä. Niitä, jotka ovat suvaitsevia, lämpimiä ja rakastavia ihmisiä.Muokkaus: Havainnollistava esimerkki minun ja Kolibrin keskustelusta. Jos tyyppi tulee keskusteluun sanoen "niin siis kun teillä on se satukirja", se on halventavaa ja epäasiallista. Jos tyyppi tulee keskusteluun sanoen "se teidän Raamattu on ihmisten kirjoittama kaunokirjallinen teos enkä tajua miksi pidätte sitä pyhänä", niin keskustelen hänen kanssaan ilomielin. Eläköön se pieni sävyero.

10 kommenttia:

 1. Aamen! Mä oon aivan liian arka näiden asioiden kanssa, koska en vaan yleensä jaksa vääntää. On laiskaa ajattelua niputtaa kaikki uskovaiset tietynlaisiksi. Tavallaan kyse on rasismista. Kyllästyttää todistella, että kykenen ajattelemaan itse, olen feministi, kannatan kaikkea tasa-arvoa ja elän todeksi hyvin erilaista arvomaailmaa kuin se minimarginaali, joka jyllää kiihkoateistien päässä kuin maahanmuuttajat muutos2011-jengin 'argumentaatiossa'... Onneksi oma ystäväpiiri koostuu monipuolisesti erilaisista, älykkäistä, ajattelevista olennoista monenlaisilla katsomuksilla. Kiitos tästä <3 kiusaajat kuriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halleluja! Ei kun... kiitos ;) #jeesus-puolue #metiedamme2015 #jeesusöverit ja mitä näitä nyt oli.

   Poista
 2. Aamen! Loistava teksti, olen miettinyt ja kohdannut samaa usein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et arvaakaan miten ilahduttaa jokainen tällainen kanssaelämis-huudahdus. Kiitos!

   Poista
 3. Kiitos tekstistä!

  Sellainen tuli muuten mieleen, että Ugandassa kuulin useamman kuin kerran ihmisten nauravan sille, että joku sanoo ettei usko. Eli tavallaan ateisti siellä on vähän samankaltaisessa tilanteessa kuin uskova Suomessa. "Miten sä voit olla uskomatta, etkö sä ole käynyt koulua?" Ajatus siitä, että joku ei usko Jumalaan on monen ugandalaisen näkökulmasta sanalla sanoen naurettava. Siellä ei-uskova oli kummajainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tietyt jutut Ahrikassa oli kyllä niin helpottavia. Kuten se, kun sanoi olevansa menossa kirkkoon, ja kaikki oli ihan että "joo!" eikä mitään ihmettelyjä ja selittelyn tarvetta.

   Poista
 4. Kiitos, mä niin tiedän mistä puhut. Hassuintahan on se, että ateisti voi ja tuokin jatkuvasti esille sitä omaa uskoaan, ja jos taas uskova tuo ilmi näkemyksiään niin se on heti käännyttämistä. Ateisti ei pysty katsomaan dokumenttia simpansseista ilman että on pakko kertoa kuinka Jumala on ihan höpöhöpöä vain koska simpanssilla on 98% sama dna (mitähän se edes todistaa? ei mielestäni yhtään mitään), tai ohjelmaa maailman synnystä (joku uskoo räjähdykseen, joku uskoo Häneen joka sai sen aikaan...) Mutta jos uskova sanoo sanankin niin ei saa kuulemma aivopestä. Nyky-yhteiskunta on niin uskontokielteinen että ihan hirvittää :(

  Yritän pysyä moisten tyyppien lähettyviltä kaukana kun ei siitä vain tule mitään, he ovat sokeita sille omalle näkemykselleen, mikä perustuu loppujen lopuksi vain teoriaan. Muslimina kohtaan vielä rasismia ja islamofobiaa, mutta olen paljon tekemisissä kristittyjen kanssa ja ei heilläkään nykymaailmassa helppoa ole. Media tuntuu pyrkivän koko ajan todistamaan että uskovat ovat väärässä ja jotenkin 2. laadun ihmisiä, fundamentalisteja, harhaisia.... Törkeää toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä nyt siis tarkoita, että kaikki ateistit katsoisivat uskovia nenänvarttaan pitkin mutta en ole vielä sellaista ateistia tavannut, joka ei katsoisi joten usko heidänlaisiinsa on kieltämättä heikoilla.

   Poista
  2. Joo. Mun on todella vaikea sietää sitä, että näissä keskusteluissa kun raivoateisteille sanoo että "miksi sä saat mollata mun uskoa kun mäkään en mollaa sun", he alkavat aina valistaa siitä, että ero on siinä että heidän näkemyksensä ei ole uskoa vaan TIETOA. Rakkaat raivoateistit, MISTÄ te niin varmasti tiedätte että Jumalaa EI VOI OLLA OLEMASSA? Siksikö, kun ette voi varmasti tietää, teidän on pakko tuputtaa ja todistella omaa näkemystänne IHAN KOKO AJAN (just tolleen antamiesi esimerkkien tavoin).

   Ja just kun MINULLAHAN ei ole mitään ongelmaa uskoa sekä tieteeseen että Jumalaan, mutta selitäpä se näille ateistihihhuleille.

   Ja joo, ymmärsin ettet tarkoittanut kaikkia. Kuten tekstissä mainitsin, mulla on aivan ihania ateistiystäviä, jotka eivät käyttäydy kuten nämä raivoateistit. (Se on mahdollista, vinkkinä raivoryhmälle :D )

   Huvittavaahan tässä on se, että olen itse ollut nimenomaan uskovia dissaileva ateisti. Olen elävä todiste siitä, että maailmankuvan muutos on mahdollinen. Mutta se varmaan on heistä pelottavin asia mitä olla voi (tähän liittyen jos haluat, katso tekstini: http://pikkusquare.blogspot.fi/2015/04/kaapioista-ja-rakkaudesta.html). Itse ajattelen, että uskon löytäminen oli yksi asia ja sellainen yleinen toisten ajatusmaailmojen kunnioittamisen omaksuminen oli ihan vaan AIKUISTUMISTA, mutta ilmeisesti se on joidenkin ihmisten kohdalla liikaa vaadittu.

   Poista
  3. No älä muuta sano. Kyllä verenpainetta nostattaa.... Juu tsekkaan tuon! :)

   Poista